Sistem saati: 07 Eyl 2010, 06:50

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ DST ]

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 2 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Linux'da hangi editörü kullanıyorsunuz?
Yeni iletiTarih: 22 Eyl 2008, 15:20 

Windows'tan Linux'a geçtiğimde en önemli seçimlerden biri benim için kod yazım editörü seçimi olmuştu. Bir çok uygulama indirdim denedim ancak yine Windows'taki editörüm EditPlus'ı Wine ile kullanmaktan daha iyi bir yol bulamadım.

Acaba EditPlus gibi küçük, sade, işlevsel ve Linux dağıtımı olan bir editör bilen var mı? Veya sizler Linux'da hangi editörleri kullanıyorsunuz, öneriyorsunuz? Bilmek isterim...

Profile bak E-posta  

İleti başlığı: Re: Linux'da hangi editörü kullanıyorsunuz?
Yeni iletiTarih: 09 Arl 2008, 02:37 
Site Admin
Kullanıcı avatarı

Linux'ta kod yazarken, arabirim varsa Editplus'ı wine ile çalıştırmak benim tercihimdir. Tabii bu genelde web uygulamaları geliştirirken kullandığım editör. Bash script ve benzeri kodların yazımında ise genelde "Vim" editörünü kullanıyorum.

Linux'ta en çok tercih edilen iki editör vim ve emacs'tır genelde. Bu editörlerle neredeyse diğer editörlerde yapılabilen her türlü işlem yapılabilmektir (belki daha da fazlası). Vim için birçok eklenti kurulabiliyor ve bir anlamda kendi istediğiniz özelliklerle bir editör oluşturabiliyorsunuz. Son duyduklarıma göre, Vim 7'de açılan kodların tablar halinde gösterilmesi gibi bir özellik de eklenmiş. (gerçi bunu görsel olarak olmasa da .vimrc dosyasına çeşitli ayarlar yaparak, birden fazla dosya açtığımızda kısa yoldan dosyalara erişmek için sağlayabiliyoruz)

Terminal üzerinde Vi kullanmaktan hoşlanmayanlar için (aslında çok şey kaçırıyorlar) "Gvim" uygulamasını önerebilirim. Daha önceden kullanmadım ama Vim'in GUI versiyonudur kendileri. Sanıyorum emacs için de benzer GUI'ler mevcuttur.

Arabirim tarafında başka bir tercih de ihtiyaçlara göre ayarlanmış Gnome arabirimi varsayılan metin editörü "Gedit" olabilir. Ayrıca Linux dağıtımınızın paket yöneticisindeki "Development" ile ilgili kategoriden özelleşmiş (PHP, HTML vs) editörler bulunabilir.

Bir de bahsetmeden geçemeyeceğimiz Eclipse ve Netbeans editörleri var ki, özellikle JAVA yazan programcıların en çok tercih ettiği editörlerdir herhalde.

Ben editörlerin ihtiyaçlara göre kişiselleştirilmesiyle herhangi bir editör için daha memnun edici sonuçlar alınabileceğini düşünüyorum. Yani Vim'i varsayılan ayarları ile kurup, sonra hemen tüm gereksinimleri karşılamasını beklemek yanlış bir yaklaşım bence. Editörlere pozitif bir şekilde yaklaşıp, kendinize uygun hale getirmek için çeşitli eklentiler araştırmak gerekiyor sanırım. İlk tanışma önemli ama editörlerin sevebileceğiniz özelliklerini keşfedebilmek için biraz fırsat vermek, kullanmak gerekiyor. Ben hala kullandığım editörler ile ilgili yeni yeni özellikler keşfedebiliyorum.

Vizontele'den devşirerek diyebilirim ki : "Eğer bir editörü severseniz, o editör dünyanın en güzel editörüdür. Eğer dünyanın en güzel editörünü sevmezseniz, o editör dünyanın en güzel editörü değildir." :)

Profile bak E-posta  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 2 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ DST ]

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz

Arama: